Dualarda buluşmak dileğiyle...

Darul Kitapta Hangi Eserleri Okumalıyız?


Darul Kitapta hangi eserleri okuma(-ma-)lıyım?

   Bir önceki yazımızda bine yakın dini eseri bünyesinde barındıran Darul Kitap İslam Ansiklopedisini sizlerle paylaşmıştık. Şimdi de bu devasa islami kaynaktan hangi eserlerin öncelikli olarak okunması gerektiğini açıklayacağız.

Kur'an-ı Azimüşşan
   Öncelikle belirtmeliyim ki Kuran okumayan bir insan ne kadar kitap okursa okusun bana göre kitap okumuş sayılmaz. Kuran okuduktan sonra o eserleri okuduğunuzda ne demek istediğimi daha net anlayabilirsiniz. Kuran okumak insanın ufkunu açıyor, ve diğer eserleri okurken daha iyi anlamanızı sağlıyor. Bunu bizzat yaşadığım için söylüyorum. Yapılan araştırmalar Kuran okumanın hafızayı güçlendirdiğine de işaret ediyor. Düşünsenize hem okuduklarınızı Kuran penceresinden değerlendireceksiniz hem de okuduklarınız daha kalıcı olacak... Eğer Kuran okumayı bilmiyorsanız Darul Kitapta Görsel Arapça Eğitimini de Muhtelif bölümünde bulmak mümkün.

Tefsir Kitapları:
   Tefsir noktasında Risale-i Nur Külliyatı nın üzerine eser tanımıyorum. Diğerlerine nazaran yakın bir tarihte yazılmış (daha doğrusu yazdırılmış) olması ve meseleleri hikayelerle betimleyerek açıklaması her şeyin mantığını kolayca kavramamızı sağlıyor. Bunun yanı sıra Mevdudi'nin yazmış olduğu Tefhimül Kuran'ı ve Elmalılı HY'nın yazmış olduğu Hak Dini Kuran Dili'ni okuyabilirsiniz. Bu eserleri Kuran bölümünde Tefsir alt başlığında bulabilirsiniz.

Mealler:
   Meal olarak açıklamalı Suat Yıldırım mealini tavsiye ediyorum. Açıklamalar ayetin iniş sebebini vs. kısaca açıklayarak ayetleri derinlemesine anlamamıza olanak veriyor. Eğer biraz Osmanlıca kelimelere aşinaysanız Elmalılı Hamdi Yazır'ın mealini orijinalinden okumanızı tavsiye ederim. Bu arada kurbanda "Tavuk ta kesilebilir"  diyen Yaşar Nuri Öztürk'ün mealinden uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederim :)

Hadisler:
   Hadis kitaplarından önce hadisleri örnek vererek konulara açıklık getiren kitapları daha önce okursanız hadislerden daha iyi istifade edebilirsiniz. Anlatmak istediğim Efendimiz (sav) tavsiye ettiği yemekten önce meyve yemek gibi bir şey. Yani hazmı kolay oluyor meselelerin. Ben hadislerin açıklamalarıyla birlikte okunmasından yanayım.  Bu yüzden şerhli(açıklamalı) hadis kitaplarını okursanız, hüküm vermeye kalkışma gibi bir tehlikeden korunmuş olursunuz. Bilmeliyiz ki ayet ve hadislerden hüküm çıkarmak Müçtehitlere mahsustur. Müçtehid olmak için de İslamı yaşamak; hadis,fıkıh, kelam ...vb bir çok ilmi yalayıp yutmak gerekir.

İlmihal:
   Ali Fikri Yavuz'un sadeleştirdiği Ömer Nasuhi Bilmen'in ilmihalini veya Diyanetin İlmihalini 
okuyabilirsiniz. Şafi kardeşlerimiz ise müellifi Ebu Şuca olan Büyük Şafi İlmihalinden istifade edebilirler.

Siyer (Peygamberimizin (sav) hayatını anlatan eserler)
   Reşit Haylamaz'ın yazmış olduğu Efendimiz ve Salih Suruç'un Yazmış olduğu Peygamberimiz adlı eserleri okuyabilirsiniz. Bu eserleri Tarih bölümünde Resulullah(sav) alt başlığında bulabilirsiniz.

Tanrı kelimesini, Allah yerine kullanan eserleri okumayın:
   Biz, Allah kelimesinin yerine 'tanrı' gibi felsefe kitaplarından çıkma bir tabirin kullanmasını asla hoş karşılamıyoruz. Bu eserlere ön yargı ile yaklaştığımızdan olsa gerek, istifademiz de az oluyor haliyle. Maalesef diyanetin sitesinde dahi tanrı kelimesinin kısırlığından nasibini almış eserler mevcut. Bu hususta mail attığımızda ise maalesef geçiştirme cevaplar geliyor.

Hikaye, Roman Olarak Neler Okunabilir?
   Yazar olarak takdir ettiğim Hekimoğlu İsmail ve Halit Ertuğrul'un eserlerini sıkılmadan okuyacağınızı söyleyebilirim. Ayrıca Merak Ettikleriniz de akıcı bir eser.

Bekar Kardeşlerime Tavsiyeler
   Fıkıh bölümünde bulabileceğiniz. İslamda Evlilik ve Aile Hayatı eserini okumanızı tavsiye ederim. Bunun yanı sıra Darul Kitapta olmayan ama Turgut Kuzan'ın resmi sitesinde bulabileceğiniz Bayanları Anlama Rehberi ve Anne Baba Okulu  da okunacak eserler arasında (Kitapların ismine tıklayıp direk indirebilirsiniz)

Kişisel Gelişim:
   Muhtelif..Yayınevleri yolunu izleyerek Moraliteye tıklayın. Anlayarak Hızlı Okuma, Başarı Öyküleri, Düşüncenin Gücü isimli eserleri burada bulabilirsiniz.

Söz Sizde:
   Bizler okuduğumuz kadarıyla DarulKitaptaki eserlerden sizlere tavsiyelerde bulunmak istedik. Ama hala keşfetmediğimiz eserler olduğuna inanıyoruz. Eğer sizinde tavsiyeleriniz varsa lütfen yorum yazarak bizlere yardımcı olun.

NOT: Darulkitap İslam Ansiklopedisi  FETÖ elebaşı vatan haini Fetullah Gülen'in kitaplarını da içerdiğinden yayından kaldırılmıştır

3 yorum:

  1. Teşekkürler, güzel paylaşımlarınızın devamı temenlisiyle...

    YanıtlaSil
  2. Allah'ın selamı üzerinize olsun, böyle bir çalışma; islami eserlere ulaşmakta maddi olarak zorlanan gençlere müthiş bir kolaylık. Ayrıca kafamıza takılan bir soruya hemen cevap bulma kolaylığı, iğer kitaplarda kaynak olarak gösterilen eserleri inceleme fırsatı veriyor. Allah emeği geçen herkesten razı olsun. Programda iletişim bilgisi göremediğim için bende blog blog gezip yorum yazıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Aslında tanrı kelimesine fazla takılmışsınız.
    İsterseniz önyargısız şu yazacaklarımı bir okuyun. Eğer hala aynı şeyi düşünüyorsanız da lütfen haber verin.

    Öncelikle ; Allah ismi özel isimdir. Hiç bir özel isim çevrildiği dildeki anlamı ile çevirilemez. Örnek; adı Aslan olan bir şahısa lion diye seslenseniz dönüp bakmaz değil mi ? veya tersi.
    Tanrı, kelimesi ise özel isim değil; Arapça'daki ilah kelimesinin türkçe karşılığıdır. ingilizce God, farsça Hüda, vs her dilde farklı bir anlamı vardır. Tanrı kelimesinin kullanılmasında sakınca olsa sence Kur'an da "ilah" kelimesi geçer miydi ? Şunu tekrar hatırlatayım. "Tanrı" kelimesi "Allah" isminin yerini tutmaz. Ama "İlah" kelimesinin yerinin tutar. Peygamber efendimiz (S.A.V) dualarında "Allahumme" veya "İlahi" diye başlayarak dua etmiştir.(Hadisten Örnek; İlahi ente maksudî ve ridake matlubî). Dolayısıyla da ölçümüz O(S.A.V) olmalıdır.

    YanıtlaSil

Lütfen yalnızca konu ile ilgili yorumlar yazınız. Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istedikleriniz varsa iletişim formunu kullanın.
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır. İsimsiz yorumlar artık yayınlanmayacaktır.