Dualarda buluşmak dileğiyle...

30 Ramazan 40 Tavsiye - 3


21- İtikâfa davet
Bir dostunuzu, arkadaşınız, akrabanızı...  bir gün için olsa dahi itikafa davet edin. Çalışanlar hafta sonlarını itikaf için ayırabilirler.

22- Arkadaş topluluğumuz iftara davet
İftarlar arkadaşlarımzla aramızdaki bağları güçlendirmek için bulunmaz bir fırsattır. Samimi olduğumuz arkadaşlara yön vermek, onlara İslam'ı anlatmak daha kolay olacaktır.

23- Oruç ile birlikte namaz kılanları kazanmak
Birçok insan Ramazan vesilesi ile kötü alışkanlıklarından kurtulmakta, iradesini daha iyi kullanabilmektedir. Şeytanların zincire vurulduğu bu zaman dilimini iyi değerlendirmeliyiz. Bu hususta Ramazan'da kazanılan güzel davranışların Ramazan ayı sonrasında da süreklilik arzedebilmesi için "Ramazan müslümanı!" olmamamız gerektiği konusunda onları bilgilendirebiliriz. Sadece Ramazanda ibadetlere devam edip sonrasında terk etmeknin Rabbimize karşı samimi olmadığımızın göstergesidir.

24- Mahalle sakinleri ve arkadaş topluluğu ile bağları güçlendirme adına
Derneklerde, lokallerde vb çeşitli organizasyonlar ile çevremizle olan bağları güçlendirebiliriz. Toplu iftar düzenlenebilir, fakir bir ailenin ramazan kumanyası için yardım toplanabilir, çekilişle hediye dağıtılabilir... 


25- Kur'an'ı tecvid ile okumaya var mısınız?
Kuran'ı yavaş okuyorsanız hızlandırmaya çalışın. Hafızların sesinde hoşunuza giden bir Kuran'ı mp3 olarak indirin. Hem Kuran'dan takip edin hem de dinleyerek taklit etmeye çalışın. En azından namazda okuduğunuz sureleri tecvid ile okumaya gayret edin. Hatalarımızı öğrenmek için camimizin imamından, Kuran kursu hocamızdan destek alabilirsiniz.

26- Çocuklarımızın Kuran'a olan ilgilerini artırmak
Kuran okumanın önemini aile efradımıza öğretmeliyiz. Özellikle ailede babanın bu noktada mesuliyeti bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz “Her biriniz size tâbi olanların çobanısınız!” buyurmaktadır. Yani baba ailenin çobanıdır; eşini ve çocuklarını Cehennem ateşinden korumalıdır.

27- Kuran'ı anlayarak tefsirinden okumak
Kuranın tefsirini okumak mealini okumaktan daha faydalıdır. Çünkü mealde neshedilen ayetler vb açıklanmaz. Bu yüzden hataya düşme ihtimaliniz yüksektir. Tefsirde ise o ayetin niçin indiği, ne zaman, nerde ve hangi olay üzerine indiği hususunda izahat yapılmaktadır. Tefsir olarak Tefhimül Kuran (Mevdudi) okuyabilirsiniz. İman hakikatlerini hikayeleştirme metodu ile kalplere nakşeden Risale-i Nur da okunabilecek tefsirler arasındadır. Yalnız Risale-i Nur da tüm ayetlerin değil önemli görülen bazı kısımların tefsir yapılmıştır.

28- Özellikle gençlere: Acaba Kuran neyden bahsediyor?
Fuzuli meşgalelerin zamanımızı çadığı şu günlerde Kuran okumak için günlük en az yarım saat ayırmalıyız.

29- Tam bir ibadet hayatı için Ramazan fırsatı
Namazlarımızı cemaatle kılmaya özen göstermeli, her gün en az 70 defa istiğfar etmeliyiz.Her gün Kuran'dan bir cüz bitirmeli, nafile namazlarla ibadetlerimizi süslemeliyiz.

30- İkili sohbet ortamları oluşturmak
Yakın dostlarımızla muhabbet etmeli, onlarla samimiyetimiz artırmalıyız. Bazı durumlarda karşımızdaki kişi bizi  tam olarak tanımadığı için kendini bize açmayabilir. Bunu aşmanın en güzel yolu o arkadaşla bir süre vakit geçirmek ve onun sorunlarını dinlemektir.

31- Her gün az da olsa sadaka vermek
“Allah  katında amellerin  en  makbul  olanı  hangisidir?” diye  sorulunca; Peygamber Efendimiz (asv): “Az bile olsa devamlı olanıdır.”buyurmuşlar. Sadaka vermek sadece para vermek demek değildir. Yemek, giysi, yakacak vb şeklinde olabilir. Sadaka vereceğimiz kişinin ihtiyacına göre sadaka vermek ise daha makbuldür. Diyelim ki bir komşunuz sıkıntıda olduğunu biliyorsunuz ama yardımınızı kabul etmiyor veya etmeyeceğini düşündüğünüz için teklif dahi edemiyorsunuz. Böyle durumlarda komşunuzun bir faturasını yatırabilir veya biten doğalgazını, suyunu kart ile yükleyerek karşılayabilirsiniz.
 
32- En az iki rekat gece namazı veya teheccüd namazı kılmak
Ramazanda zaten sahur yapmak için kalkıyoruz. 5-10 dk erken kalkarak Teheccüd namazını kılabiliriz (imsak vaktinden önce kılınmalıdır). Unutmayalım ki sadece Efendimize (sav) özel farz olan bu nafile ibadet, bizim için Cehenneme karşı bir kalkan, kabirlerimiz için Nur olacaktır.
Ali İmran suresi 17 ayette cennetliklerin sıfatları arasında "seher vakitleri istiğfar edenler" ifadesi geçmektedir. İstiğfar olarak Seyyidil İstiğfarı okuyabilirsiniz. 

33- İhlas ve niyete ayrı bir önem vermek
Yemekleri sadece bir vazife olarak hazırlayan bir bayan ile Allah Rızası için hazırlayan bayanın sevabı aynı olmayacaktır. Bu yüzde her işimizde Rızayı İlahiyi esas almalıyız.

34- Bayramlık alışverişleri Ramazan ayından önce yapmak
Alışveriş için geçirilecek zamanı bu bereketli aydan çalmamak için alışverişlerimiz daha önceden yapmalıyız. Alışverişe giderken liste oluşturarak alışverişte harcanan vakti azaltabiliriz.

35- Teravih namazlarını ihmal etmemek
Zaten farz olarak kılmamız gereken 13 rekata ek olarak 20 rekatlık bu nafile namazı ihmal etmemliyiz. Ağır ve yorucu işlerde çalışanlar en azında hafta sonları teravih namazlarını kılmaya özen gösterebilirler. Özellikle iftara misafir geldiğinde misafirimizi de Teravihe çağırmalıyız. Genelde misafirler ev sahibini kırmamak için teravihe beraber gitme talebini olumlu karşılayacaktır. Evde çocuklara baktığı için teravihe gidemeyen bayanlar da aralarında anlaşarak her gün birisine çocuklarını emanet edebilir, bu şekilde teravih namazlarını kılabilirler.

36- İftar ve sahurda israfa girmemek
İftarda misafirperverliğimizi göstermek için çeşit ve miktar olarak haddinden fazla yemek yapılmaktadır. maalesef yemeklerin bir kısmı israf olmaktadır. Bu yüzden davetlilerimizin sayısı konusunda bilgi sahibi olmalı, çeşitleri artırdığımız oranda yemeklerin miktarını azaltmalıyız. Artan yemekleri muhtaç ailelere göndererek israf olmasının önüne geçebiliriz.


37- Namazları vaktinde kılmaya özen göstermek
Ramazanda iftar sebebi ile akşam namazı geciktirilmektedir. Bu konuda Efendimizin (sav) uygulaması ise orucunu açtıktan sonra namazını eda etme ve sonra iftara devam etme şeklindedir. Bu şekilde yemeklerin yavaş yiyenlerin de namazı geciktirmesinin önüne geçilmiş olmaktadır. Ancak namazdan önce yemek hazır ise önce yenmesi sonra namaz kılınması da Peygamberimiz'in (sav) tavsiyeleri arasındadır. 

38- Çocukları camiye ve namaza alıştırmak
Çocukları namaza alıştırmak için onları da yanımızda camiye götürmeliyiz. Diğer çocuklar ile ortamı kaynatmaması adına camideyken çocuklarımızı yanımızda bulundurmalıyız. 

39- Dini bilgileri öğrenmeleri için çocuklarımıza yarışmalar tertip etmek
Bu husuta hazır soru kartları bulunabileceği gibi bilgisayar ortamında hazırlanan dijital yarışmalardan da istifade edebilirsiniz.

40- Çocuklarımıza vakit ayırma alışkanlığı kazanmak için bir fırsat.
Ailemizi geçindirmek için o kadar vakit ayırıyoruz. Peki ebedi alemde mesul olduğumuz evlatlarımıza gereken vakti ayırabiliyor muyuz?

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca konu ile ilgili yorumlar yazınız. Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istedikleriniz varsa iletişim formunu kullanın.
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır. İsimsiz yorumlar artık yayınlanmayacaktır.