Dualarda buluşmak dileğiyle...

30 Ramazan 40 Tavsiye - 2


11- Ramazan ayında Umre yapmak

Hadislerde Ramazan ayında yapılan umrenin hacca denk olduğu belirtilmiştir. Yani bu ayda yapılan umreye aynı hacc yapılmış gibi sevap yazılır. Yalnız hac vazifesi üzerinden düşmez. Son on gün yerine ramazanın ilk günleri umre için tercih edilmelidir. Çünkü son 10 gün aşırı kalabalık olmakta ve bu 10 gün itikaf için ayırılsa daha isabetli olacaktır.

12- İhtiyaç olan yerlere gidip va'z ve nasihat etmek
Sahabe efendilerimiz baktığımzda pek çoğu Medine-i Münevvere dışında vefat etmişlerdi. İnsanlara Allah'ı anlatmak ve onları İslamla tanıştırmak için hicret etmişlerdir. Onları örnek alarak en azından akrabalarımıza dinimiz anlatmalıyız. Günlük hayatlarında, namazlarında vb. dinimize aykırı hal ve hareketlere şahit oluyorsak onları uygun bir dille uyarmalıyız. 

13- Toplantı, seminer ve yarışma aktiviteleri
Özellikle insanların çalışıp yorulmadığı hafta sonları toplanıp sohbet etmek, kitap okumak, dini hususları müzakere etmek için güzel bir fırsattır.

14- Sohbet, müzakere ve toplantı tertip etmek
Soru cevap şeklinde veya bir kitaptan bir bölüm okuyup onu tartışarak kendimize ve etrafımızdakilere faydalı olabiliriz. Yalnız bu tür aktivitelerden önce ön hazırlık yapılmalı, nerelerden soru gelebileceği hususunda düşünmeli, mümkünse istişare etmeliyiz. Muhatabımızın eksikliklerine göre bir konu seçmeliyiz. Örneğin beş vakit farz namazlarını dahi kılmayan birisine nafile namazların hikmetlerinden bahsetmek pek uygun olmayacaktır. Konularda basitten zora doğru bir sıra izlemeliyiz.

15- Oruç ile ilgili bilgi ve hükümleri öğrenmek
Oruçla ilgili ahkam için ilmihallerden ve ramazanla ilgili özel olarak hazırlanmış ilmihallerden istifade edebiliriz. Darul Kitap içerisinde bu ilmihalleri bulabilirsiniz. 

16- Sorularımıza cevap bulmada bir alternatif
Soru kutuları oluşturarak insanları size daha rahat soru sormasını sağlayabilirsiniz. Bunu yanı sıra bir gmail hesabı alıp google formlar aracılığı ile bir form oluşturup soruların mail adresinize gelmesiniz sağlayabilirsiniz. Bu şekilde kimse rencide olmadan utanmadan sorularına cevap bulabilecektir. Her soruya cevap verebilmek herkesin harcı olmadığı için bu hususta bilgi sahibi olan kişilere ve sitelere yönlendirme yapılabilir. Örneğin sorularla islamiyet sitesinde üyelik açarak gizli soru sorulabiliyor. Diyanetin ücretsiz fetva hattı (190) veya kurul.diyanet.gov.tr/SoruSor/SoruSor.aspx adresinden de soru sorulabiliyor. Bu sitelerde 2-3 gün içinde cevap geliyor.

17- Broşür, afiş, not ve levhalar ile her an O'nu hatırlamak
Bilgisayarımızın ekran koruyucusuna hadis, dua vb içeren resimler koyulabilir.
Web siteniz, blogunuz, facebook grubunuzda islami paylaşımlarda bulunabiliriz.
Dijital çerçeveler ile bu islami resimleri evimizde en çok göze çarpan bir yere koyabiliriz.
Dua kartları ile dua etmeyi alışkanlık haline getirebiliriz.
Evimize bir mantar pano alıp dergi, gazete vb derlediğimiz güncel mevzuları bu panoda paylaşabiliriz. Resimdeki Bu Ramazan Farklı Olacak afişini HD olarak indirmek için buraya tıklayın.
Aklınızda İslama faydalı olacak bir fikir varsa, bu fikri uygulamaya dökme (Tasarım vb) konusunda sıkıntı yaşıyorsanız bizimle iletişime geçin. Size yardımcı olalım.


18- Kitap ve dergilerden ramazan hediyesi
Ramazan ayı,  oruç, itikaf, Kadir.Gecesi vb ile ilgili broşürler, kitapçıklar dağıtılabilir. İnsanların kitapları daha ucuza alabilmesi için kırtasiyelerle, yayın evleriyle kampanya oluşturun. Örneğin Efendimizin hayatını anlatan bir kitabı arkadaşlarınıza, öğrencilerinize vb okutmak istiyorsunuz. Fakat kitap ücreti sebebi ile okumak istemeyenler oluyor. Toplu alımlarda indirim olacağı için kitapları toplu almayı deneyin. Veya o kitap için indirim kuponu şeklinde çıktı alın ve kuponları kitabı okumak isteyenlere hediye edin. Böylece arkadaşlarınız/öğrencileriniz hem rencide olmayacak, hem de maddi sebepler ile o kitabı okumaktan mahrum kalmayacaktır.

19- Aile içi Ramazan yarışması
Ramazan ayını renklendirecek, özellikle çocukların ve gençlerin sıkılmadan dinini öğrenmesini teşvik edecek yarışmalar düzenlenebilir. Hediyelerin Ramazan bayramında dağıtılacağı ilan edilir. Eğer bilgisayardan anlayan biri iseniz powerpoint programında yarışma sorularını hazırlayabilirsiniz.


20- İlim adamlarını davet edip onlardan istifade etmek
Özellikle teravih ve sabah namazlarından sonra değerli ilim adamlarının bulunduğu meclislerde bulunmalı ve onların ilminden istifade etmeliyiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca konu ile ilgili yorumlar yazınız. Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istedikleriniz varsa iletişim formunu kullanın.
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır. İsimsiz yorumlar artık yayınlanmayacaktır.