Dualarda buluşmak dileğiyle...

Cennetle Müjdelenen Bir Hanım Sahabe Rumeysa (ra) ve Hz Talha nın Ona Olan Aşkı


Bugünkü yazımız Hz Ebu Talha nın imanına vesile olan, Efendimizin(sav) hizmetkarı olma payesine eren Hz. Enes'i(ra) yetiştiren, Efendimizin mi(sav) süt teyzesi olan Hz Rumeysa (ra) namı diğer Ümmü Süleym(ra) hakkındadır. Hz Talha ve Hz Rumeysa nın birbirlerine duydukları aşktan bahsetmektedir.
Genç yaşlarda iffeti ve zekası ile Medinede dikkatleri çekiyordu. Bu yüzden talibi de hayli çoktu. Babası ise kızının ahlakına güveniyor ve dengi olmayanları nazikçe geri çeviriyordu. Sonunda aradığı özelliklere sahip olan Malik ona talip olunca gönül hoşluğu ile kerimesini ona emanet etti. Rumeysa(ra) ile Malik'in mutlulukları Enes in dünyaya gelmesi ile daha da artmıştı.
O zamanlarda haberler kervanlarla gelir giderdi. Mekke de eni bir peygamber geldiği haberleri Medine sokaklarında yankılanıyordu. Rumeysa (ra) İslam ile şerefyab olmuştu. Bu esnada eşi Malik seferdeydi. Böylesine önemli bir konuda eşinin görüşünü almayı gerekli görmemişti. Malik eve geldiğinde durumu izah etti. Onu da hidayete davet etti. Eşi bunu duyunca çok sinirlendi ve evini terk etti.  Eşinin hidayeti ve geri dönmesi için sürekli dua ediyordu. Bir müddet sonra eşinin ölüm haberi geldi. Yetimi ile başbaşa kalan Hz Rumeysa yı(ra) zor günler bekliyordu. Kendisine gelen evlenme tekliflerini de çeviriyordu. Kendisini, evladı Enesin yetiştirilmesine adadı ve o akilbaliğ olana dek evlenmeyi düşünmüyordu. Daha sonra hicret ile Efendimiz(sav) Medine'ye teşrif etti. Hz Rumeysa(ra) daha iyi yetişeceği için onu Efendimiz'in(sav) hizmetine verdi.
Eşinin ölümü ile birlikte Rumeysa'ya evlilik teklifinde ısrar eden Ebu Talha onun oğlunun yetişmesi nedeniyle Rumeysa'nın mazereti kalmadığını düşünüyordu. Teklifini yineledi. Rumeysa onunla müşrik olduğu için onunla  evlenemeyeceğini söyledi. Kendi yonttuğu ağaçlara tapan biriyle evlenemem diyordu. Yonttuğun ağaçlar ateşte kül oluyor diyordu. Ebu Talha nın zihninde soru işaretleri oluştu. Bir müddet düşündü ve onun haklı olduğunu anladı. Hz Rumeysa'ya giderek şehadetini ilan etti. Hz Rumeysa o kadar mutlu oldu ki "Bu bana nikahımızın mihri olarak yeter" dedi. Ebu Talha ile evlenmeyi kabul etmişti. Hz Rumeysa(ra) henüz Umeyr'e hamile iken belinde hançerle Huneyn gazvesine iştirak etmisti. Dillerde onun cesareti dolanıyordu. Doğan çocukları ile mutlulukları perçinlenmişti.
Küçük Umeyr bir hastalığa yakalandı ve bedeni buna dayanamayarak vefat etti. Hz. Rumeysa(ra) onu gizlide yıkayıp kefenledi. Eşi evden uzaktaydı, evladını kaybetmenin eşine vereceği acıyı hafifletmek için süslendi ve oğlu hayattaymış gibi o gece eşinin gönlünü hoş etti. Eşine bu durumu alıştırarak izah edecekti. Nihayet sabah oldu. Eşine "Biri sana bir şey emanet ve geri istese vermez misin?" dedi. Ebu Talha "Elbette" diye mukabele etti. Hz Rumeysa (ra) "Allah bize verdiği emanetini geri aldı" dedi. Ebu Talha(ra) eşini Efendimize(sav) şikayet edecekti. Efendimiz(sav) "Geçirdiğiniz geceyi Allah size mübarek kılsın" deyince ancak teskin olabildi. Efendimiz(sav) ona hayırlı bir evladı olacağı müjdesini verdi. Hz Runeysa (ra) birkaç ay sonra Abdullah'a hamile olduğunu öğrendi. Bu zat daha sonra on hafızın babası olma payesine erecekti.
Efendimiz(sav) Hz Rumeysa(ra) vefat edince onun için:
"Ben Ebu Talha'nın eşi Rumeysa ile birlikte cennete girdiğimi gördüm" buyurdu.