Dualarda buluşmak dileğiyle...

30 Ramazan 40 Tavsiye - 3


21- İtikâfa davet
Bir dostunuzu, arkadaşınız, akrabanızı...  bir gün için olsa dahi itikafa davet edin. Çalışanlar hafta sonlarını itikaf için ayırabilirler.

22- Arkadaş topluluğumuz iftara davet
İftarlar arkadaşlarımzla aramızdaki bağları güçlendirmek için bulunmaz bir fırsattır. Samimi olduğumuz arkadaşlara yön vermek, onlara İslam'ı anlatmak daha kolay olacaktır.

23- Oruç ile birlikte namaz kılanları kazanmak
Birçok insan Ramazan vesilesi ile kötü alışkanlıklarından kurtulmakta, iradesini daha iyi kullanabilmektedir. Şeytanların zincire vurulduğu bu zaman dilimini iyi değerlendirmeliyiz. Bu hususta Ramazan'da kazanılan güzel davranışların Ramazan ayı sonrasında da süreklilik arzedebilmesi için "Ramazan müslümanı!" olmamamız gerektiği konusunda onları bilgilendirebiliriz. Sadece Ramazanda ibadetlere devam edip sonrasında terk etmeknin Rabbimize karşı samimi olmadığımızın göstergesidir.

24- Mahalle sakinleri ve arkadaş topluluğu ile bağları güçlendirme adına
Derneklerde, lokallerde vb çeşitli organizasyonlar ile çevremizle olan bağları güçlendirebiliriz. Toplu iftar düzenlenebilir, fakir bir ailenin ramazan kumanyası için yardım toplanabilir, çekilişle hediye dağıtılabilir... 


25- Kur'an'ı tecvid ile okumaya var mısınız?
Kuran'ı yavaş okuyorsanız hızlandırmaya çalışın. Hafızların sesinde hoşunuza giden bir Kuran'ı mp3 olarak indirin. Hem Kuran'dan takip edin hem de dinleyerek taklit etmeye çalışın. En azından namazda okuduğunuz sureleri tecvid ile okumaya gayret edin. Hatalarımızı öğrenmek için camimizin imamından, Kuran kursu hocamızdan destek alabilirsiniz.

26- Çocuklarımızın Kuran'a olan ilgilerini artırmak
Kuran okumanın önemini aile efradımıza öğretmeliyiz. Özellikle ailede babanın bu noktada mesuliyeti bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz “Her biriniz size tâbi olanların çobanısınız!” buyurmaktadır. Yani baba ailenin çobanıdır; eşini ve çocuklarını Cehennem ateşinden korumalıdır.

27- Kuran'ı anlayarak tefsirinden okumak
Kuranın tefsirini okumak mealini okumaktan daha faydalıdır. Çünkü mealde neshedilen ayetler vb açıklanmaz. Bu yüzden hataya düşme ihtimaliniz yüksektir. Tefsirde ise o ayetin niçin indiği, ne zaman, nerde ve hangi olay üzerine indiği hususunda izahat yapılmaktadır. Tefsir olarak Tefhimül Kuran (Mevdudi) okuyabilirsiniz. İman hakikatlerini hikayeleştirme metodu ile kalplere nakşeden Risale-i Nur da okunabilecek tefsirler arasındadır. Yalnız Risale-i Nur da tüm ayetlerin değil önemli görülen bazı kısımların tefsir yapılmıştır.

28- Özellikle gençlere: Acaba Kuran neyden bahsediyor?
Fuzuli meşgalelerin zamanımızı çadığı şu günlerde Kuran okumak için günlük en az yarım saat ayırmalıyız.

29- Tam bir ibadet hayatı için Ramazan fırsatı
Namazlarımızı cemaatle kılmaya özen göstermeli, her gün en az 70 defa istiğfar etmeliyiz.Her gün Kuran'dan bir cüz bitirmeli, nafile namazlarla ibadetlerimizi süslemeliyiz.

30- İkili sohbet ortamları oluşturmak
Yakın dostlarımızla muhabbet etmeli, onlarla samimiyetimiz artırmalıyız. Bazı durumlarda karşımızdaki kişi bizi  tam olarak tanımadığı için kendini bize açmayabilir. Bunu aşmanın en güzel yolu o arkadaşla bir süre vakit geçirmek ve onun sorunlarını dinlemektir.

31- Her gün az da olsa sadaka vermek
“Allah  katında amellerin  en  makbul  olanı  hangisidir?” diye  sorulunca; Peygamber Efendimiz (asv): “Az bile olsa devamlı olanıdır.”buyurmuşlar. Sadaka vermek sadece para vermek demek değildir. Yemek, giysi, yakacak vb şeklinde olabilir. Sadaka vereceğimiz kişinin ihtiyacına göre sadaka vermek ise daha makbuldür. Diyelim ki bir komşunuz sıkıntıda olduğunu biliyorsunuz ama yardımınızı kabul etmiyor veya etmeyeceğini düşündüğünüz için teklif dahi edemiyorsunuz. Böyle durumlarda komşunuzun bir faturasını yatırabilir veya biten doğalgazını, suyunu kart ile yükleyerek karşılayabilirsiniz.
 
32- En az iki rekat gece namazı veya teheccüd namazı kılmak
Ramazanda zaten sahur yapmak için kalkıyoruz. 5-10 dk erken kalkarak Teheccüd namazını kılabiliriz (imsak vaktinden önce kılınmalıdır). Unutmayalım ki sadece Efendimize (sav) özel farz olan bu nafile ibadet, bizim için Cehenneme karşı bir kalkan, kabirlerimiz için Nur olacaktır.
Ali İmran suresi 17 ayette cennetliklerin sıfatları arasında "seher vakitleri istiğfar edenler" ifadesi geçmektedir. İstiğfar olarak Seyyidil İstiğfarı okuyabilirsiniz. 

33- İhlas ve niyete ayrı bir önem vermek
Yemekleri sadece bir vazife olarak hazırlayan bir bayan ile Allah Rızası için hazırlayan bayanın sevabı aynı olmayacaktır. Bu yüzde her işimizde Rızayı İlahiyi esas almalıyız.

34- Bayramlık alışverişleri Ramazan ayından önce yapmak
Alışveriş için geçirilecek zamanı bu bereketli aydan çalmamak için alışverişlerimiz daha önceden yapmalıyız. Alışverişe giderken liste oluşturarak alışverişte harcanan vakti azaltabiliriz.

35- Teravih namazlarını ihmal etmemek
Zaten farz olarak kılmamız gereken 13 rekata ek olarak 20 rekatlık bu nafile namazı ihmal etmemliyiz. Ağır ve yorucu işlerde çalışanlar en azında hafta sonları teravih namazlarını kılmaya özen gösterebilirler. Özellikle iftara misafir geldiğinde misafirimizi de Teravihe çağırmalıyız. Genelde misafirler ev sahibini kırmamak için teravihe beraber gitme talebini olumlu karşılayacaktır. Evde çocuklara baktığı için teravihe gidemeyen bayanlar da aralarında anlaşarak her gün birisine çocuklarını emanet edebilir, bu şekilde teravih namazlarını kılabilirler.

36- İftar ve sahurda israfa girmemek
İftarda misafirperverliğimizi göstermek için çeşit ve miktar olarak haddinden fazla yemek yapılmaktadır. maalesef yemeklerin bir kısmı israf olmaktadır. Bu yüzden davetlilerimizin sayısı konusunda bilgi sahibi olmalı, çeşitleri artırdığımız oranda yemeklerin miktarını azaltmalıyız. Artan yemekleri muhtaç ailelere göndererek israf olmasının önüne geçebiliriz.


37- Namazları vaktinde kılmaya özen göstermek
Ramazanda iftar sebebi ile akşam namazı geciktirilmektedir. Bu konuda Efendimizin (sav) uygulaması ise orucunu açtıktan sonra namazını eda etme ve sonra iftara devam etme şeklindedir. Bu şekilde yemeklerin yavaş yiyenlerin de namazı geciktirmesinin önüne geçilmiş olmaktadır. Ancak namazdan önce yemek hazır ise önce yenmesi sonra namaz kılınması da Peygamberimiz'in (sav) tavsiyeleri arasındadır. 

38- Çocukları camiye ve namaza alıştırmak
Çocukları namaza alıştırmak için onları da yanımızda camiye götürmeliyiz. Diğer çocuklar ile ortamı kaynatmaması adına camideyken çocuklarımızı yanımızda bulundurmalıyız. 

39- Dini bilgileri öğrenmeleri için çocuklarımıza yarışmalar tertip etmek
Bu husuta hazır soru kartları bulunabileceği gibi bilgisayar ortamında hazırlanan dijital yarışmalardan da istifade edebilirsiniz.

40- Çocuklarımıza vakit ayırma alışkanlığı kazanmak için bir fırsat.
Ailemizi geçindirmek için o kadar vakit ayırıyoruz. Peki ebedi alemde mesul olduğumuz evlatlarımıza gereken vakti ayırabiliyor muyuz?

30 Ramazan 40 Tavsiye - 2


11- Ramazan ayında Umre yapmak

Hadislerde Ramazan ayında yapılan umrenin hacca denk olduğu belirtilmiştir. Yani bu ayda yapılan umreye aynı hacc yapılmış gibi sevap yazılır. Yalnız hac vazifesi üzerinden düşmez. Son on gün yerine ramazanın ilk günleri umre için tercih edilmelidir. Çünkü son 10 gün aşırı kalabalık olmakta ve bu 10 gün itikaf için ayırılsa daha isabetli olacaktır.

12- İhtiyaç olan yerlere gidip va'z ve nasihat etmek
Sahabe efendilerimiz baktığımzda pek çoğu Medine-i Münevvere dışında vefat etmişlerdi. İnsanlara Allah'ı anlatmak ve onları İslamla tanıştırmak için hicret etmişlerdir. Onları örnek alarak en azından akrabalarımıza dinimiz anlatmalıyız. Günlük hayatlarında, namazlarında vb. dinimize aykırı hal ve hareketlere şahit oluyorsak onları uygun bir dille uyarmalıyız. 

13- Toplantı, seminer ve yarışma aktiviteleri
Özellikle insanların çalışıp yorulmadığı hafta sonları toplanıp sohbet etmek, kitap okumak, dini hususları müzakere etmek için güzel bir fırsattır.

14- Sohbet, müzakere ve toplantı tertip etmek
Soru cevap şeklinde veya bir kitaptan bir bölüm okuyup onu tartışarak kendimize ve etrafımızdakilere faydalı olabiliriz. Yalnız bu tür aktivitelerden önce ön hazırlık yapılmalı, nerelerden soru gelebileceği hususunda düşünmeli, mümkünse istişare etmeliyiz. Muhatabımızın eksikliklerine göre bir konu seçmeliyiz. Örneğin beş vakit farz namazlarını dahi kılmayan birisine nafile namazların hikmetlerinden bahsetmek pek uygun olmayacaktır. Konularda basitten zora doğru bir sıra izlemeliyiz.

15- Oruç ile ilgili bilgi ve hükümleri öğrenmek
Oruçla ilgili ahkam için ilmihallerden ve ramazanla ilgili özel olarak hazırlanmış ilmihallerden istifade edebiliriz. Darul Kitap içerisinde bu ilmihalleri bulabilirsiniz. 

16- Sorularımıza cevap bulmada bir alternatif
Soru kutuları oluşturarak insanları size daha rahat soru sormasını sağlayabilirsiniz. Bunu yanı sıra bir gmail hesabı alıp google formlar aracılığı ile bir form oluşturup soruların mail adresinize gelmesiniz sağlayabilirsiniz. Bu şekilde kimse rencide olmadan utanmadan sorularına cevap bulabilecektir. Her soruya cevap verebilmek herkesin harcı olmadığı için bu hususta bilgi sahibi olan kişilere ve sitelere yönlendirme yapılabilir. Örneğin sorularla islamiyet sitesinde üyelik açarak gizli soru sorulabiliyor. Diyanetin ücretsiz fetva hattı (190) veya kurul.diyanet.gov.tr/SoruSor/SoruSor.aspx adresinden de soru sorulabiliyor. Bu sitelerde 2-3 gün içinde cevap geliyor.

17- Broşür, afiş, not ve levhalar ile her an O'nu hatırlamak
Bilgisayarımızın ekran koruyucusuna hadis, dua vb içeren resimler koyulabilir.
Web siteniz, blogunuz, facebook grubunuzda islami paylaşımlarda bulunabiliriz.
Dijital çerçeveler ile bu islami resimleri evimizde en çok göze çarpan bir yere koyabiliriz.
Dua kartları ile dua etmeyi alışkanlık haline getirebiliriz.
Evimize bir mantar pano alıp dergi, gazete vb derlediğimiz güncel mevzuları bu panoda paylaşabiliriz. Resimdeki Bu Ramazan Farklı Olacak afişini HD olarak indirmek için buraya tıklayın.
Aklınızda İslama faydalı olacak bir fikir varsa, bu fikri uygulamaya dökme (Tasarım vb) konusunda sıkıntı yaşıyorsanız bizimle iletişime geçin. Size yardımcı olalım.


18- Kitap ve dergilerden ramazan hediyesi
Ramazan ayı,  oruç, itikaf, Kadir.Gecesi vb ile ilgili broşürler, kitapçıklar dağıtılabilir. İnsanların kitapları daha ucuza alabilmesi için kırtasiyelerle, yayın evleriyle kampanya oluşturun. Örneğin Efendimizin hayatını anlatan bir kitabı arkadaşlarınıza, öğrencilerinize vb okutmak istiyorsunuz. Fakat kitap ücreti sebebi ile okumak istemeyenler oluyor. Toplu alımlarda indirim olacağı için kitapları toplu almayı deneyin. Veya o kitap için indirim kuponu şeklinde çıktı alın ve kuponları kitabı okumak isteyenlere hediye edin. Böylece arkadaşlarınız/öğrencileriniz hem rencide olmayacak, hem de maddi sebepler ile o kitabı okumaktan mahrum kalmayacaktır.

19- Aile içi Ramazan yarışması
Ramazan ayını renklendirecek, özellikle çocukların ve gençlerin sıkılmadan dinini öğrenmesini teşvik edecek yarışmalar düzenlenebilir. Hediyelerin Ramazan bayramında dağıtılacağı ilan edilir. Eğer bilgisayardan anlayan biri iseniz powerpoint programında yarışma sorularını hazırlayabilirsiniz.


20- İlim adamlarını davet edip onlardan istifade etmek
Özellikle teravih ve sabah namazlarından sonra değerli ilim adamlarının bulunduğu meclislerde bulunmalı ve onların ilminden istifade etmeliyiz.

30 Ramazan 40 Tavsiye - 1


Öncelikle hepinizin Regaib Kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını dileriz. Bu yazımızda Yusuf ÖMEROĞLU'nun 30 Ramazan 40 Tavsiye kitabından kısa kısa alıntılarda bulunacağız. Bu kırk vesile arasında dinin emirlerine yönelenleri teşvik edici, Kuran'a ihtimam etmeye teşvik edici husular bulunduğu gibi, sadece kadınlara ve çocuklara yönelik değerlendirmeler de bulunmaktadır. Kitaptaki ana başlıklar değiştirilmemiş başlıklar ile ilgili açıklamalarda yer yer blogumuzun görüşlerine yer verilmiştir.


Ramazan Ayını İhya Etmek İçin 40 Vesile (Tavsiye)

1- Ramazan ayını iki kez oruç tutarak geçirmek istemez misiniz?

Efendimiz (sav) buyurdular: “Kim bir Müslüman kardeşine iftar vakti yemek yedirirse, onun sevabı kadar da kendisine sevap yazılır. Yemek yedirdiği kimselerin sevabından da hiçbir şey eksilmez.” 
(Tirmizî, Savm: 82; İbni Mâce, Sıyam: 40)


Bunu birkaç şekilde yapabiliriz:

-İftar yemeğinin maddi bedelini (5-10 TL arası bulunduğumuz şehre göre bu miktar değişebilir) oruçluya vermektir. . Oruçlu kimse yakınınız veya tanıdığınız biri değilse bu daha uygun gelebilir.
-Evimize davet ederek. Akraba, komşu vb için. Akraba için vereceğiniz iftar, aynı zaman da sılayı rahim olacağı için iki kat ecirli olacaktır.
-Bir lokanta sahibi ile anlaşıp kimsesiz birine aylık iftar bedelini ödeyerek bu hayrınızı gizlemek te isteyebilirsiniz. Böylece hiç tanımadığınız birisine iftar ettirmiş olacaksınız.
-Bir lokantada, restaurantta, mesire alanında(piknik) buluşup iftar vererek
-Evde yemek hazırlayıp bekar evlerine veya öğrenci evlerine götürmek. Özellikle fırında yapılan yemekler taşıma vb açısında daha pratik olmaktadır. 
-Yardıma muhtaç olduğunu bildiğiniz bir ailenin kapısına bir gün önceden bir not bırakın "İftar hazırlamayın, yarın iftarınız bizden" Notun altına da yukarıda zikrettiğimiz hadisi yazabilirsiniz. Ertesi gün kendi evinize yemek sipariş edin. Durumu siparişi getiren kişiye arzedin, ücretini ödeyin ve yemekleri götüreceği yeni adresi verin. Hem böylece yemeği gönderdiğiniz ailenin rencide olma ihtimali ortadan kalkacaktır.

2- Yardıma muhtaç kişiler için sadaka kutuları
Kimsesizler, yetimler, öksüzler, yardıma muhtaç öğrenciler, geçimin sağlayamayacak derecede engelli olanlar, savaş bölgesinde olanlar, kıtlıkta olanlar.. için sadaka kutuları oluşturalım. Mümkünse kutular saydam olsun ki sadaka verecekleri teşvik edici olsun. İlk başta kutunun içine biraz para bırakarak "Para parayı çeker" mantığı ile daha çok yardım toplayabilirsiniz. Ayrıca kutunun yanına yardım ile ilgili bir resim asabilir veya sadaka verilecekler ile ilgili görsellerin bulunduğu dijital fotoğraf çerçevesi yerleştirebilirsiniz. Verilen sadakaların arttığını göreceksiniz.

3- Gönüllü olarak vakıf ve derneklere yardım dağıtmak
Mahallenizde yardım yapan, yemek dağıtan kuruluş veya organizasyonlarda rol alabilirsiniz.

4- Yardıma muhtaç kimselerin kaldığı kurumları ziyaret etmek
Çam sakızı çoban armağanı hediyelerimizi yanımıza aldıktan sonra darülaceze, daruleytam, huzur evi veya kimsesiz çocuklara bakılan sevgi evlerinin yolunu tutabilirsiniz.

5- Televizyon ve internetin zararlarından şikayetçi iseniz bir fırsat
Bir ay için TV ve interneti belli bir programa bağlayın. Günlük şu kadar saat izleyebiliriz diye karar alın. Bunu yaparken ailenizle toplantı şeklinde yapmanız daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bizi tefekküre yönelten ve şükretmemizi teşvik eden videoları, Efendimizin (sav), sahabe efendilerimizin ve alim zatların biyografileri niteliğindeki videoları ailece izleyebiliriz.

6- İftar vaktini dua ile beklemek
İftar vakti gelmeden evvel sofrada bekleyelim. Ezan okununca  iftar duasını ettikten sonra besmele çekelim ve su, tuz, hurma veya zeytin (Ateş değmemiş gıdalar ile yemeğe başlamak sünnettir.) ile orucumuzu açalım. Doysak ta sofradan kalmayalım ki davetliler iftarlarına rahatça devam edebilsinler.
Yemek adabı ile ilgili bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabirsiniz.
Peygamber Efendimizin yemek konusundaki sünneti nedir?

7- İftarı anne - baba ile açmak, onlara yakın olmak
Unutmayalım ki Kuran'da Allah'a itattten sonra en büyük iyilik anne babaya iyilik olarak zikredilmektedir (İsra 17/23).  Evlatların her ne kadar belirli bir yaştan sonra aileye olan bağlılıkları azalsa da onları kendimizden mahrum etmeye ve kendimizi özletmeye hakkımız olmadığını düşünüyorum. Onların bizi ısrarlı davetlerinin sebebini tam olarak ancak büyüdüğümüzde anlayacağız. Eğer anne babamızı davetlerine icabet hususunda incitmezsek, Cenab-ı Allah da bizlere yaşlılığımızda bizleri ziyaret eden evlatlar nasip edecektir. Eee ettim buldum dünyası...

8- Geceleri az uyuyarak değerli zaman dilimlerini değerlendirmek
Uykuyu azaltmak düzenli bir gayret gerektiriyor. Bu yüzden Recep ayı girmeden evvel her gün uykumuzdan 5- 10 dk kısarak kendimizi Ramazan ayına hazırlamalıyız. İmsak vaktinden önce () ve sabah namazı ile güneşin doğması arasındaki yaklaşık yarım saatlik seher vaktini ibadet ederek, Kuran okuyarak geçirmeliyiz. İmsak vaktinden sonra TV lerde yayınlanan hatimleri ailece takip edebiliriz. 
    Mümkünse iznimizi Ramazan denk getirmeli ve bu kutlu aydan daha fazla istifade etmeliyiz. En azından bu ayda, Kadir gecesinin aranması gereken son 10 günde izin kullanabiliriz. 

9- Kötü alışkanlıklardan kurtulmak için iyi bir fırsat
Sigara, alkol, harama bakma, gıybet, kibir, kendini beğenme, başkalarının kalbini kırma vb. kötü alışkanlıklarımızı bırakmak için şeytanların zincire vurulduğu bu ayı bir fırsat bilmeliyiz. Bir günahın veya bir davranışın insanın fıtratı haline gelmesi 40 gün almaktadır. Alışkanlık edindiğimiz kötü huyları 40 gün boyunca terk edersek sonrasında bu huylardan kurtulmamız daha kolay bir hal alacaktır.

10- Bütün organlara  oruç tutturmak
"Nice oruç tutanlar vardır ki, oruçtan onlara kalan sadece açlık ve susuzluktur." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/441) hadisinden anlaşılacağı üzere tüm azalarımıza oruç tutturmalıyız. Gözlerimizi harama nazardan, kulaklarımızı gıybetten, burnumuzu bizi günaha yöneltecek kokulardan, ağzımızı yalandan - kalp kırıcı ve kötü sözler söylemekten, ellerimizi günahlara uzatmaktan, ayaklarımız günaha yürümekten, kalbimizi kötü hislerden - boş heveslerden sakındırmalıyız. Avamın (Halkın) orucu sadece yeme içme ve şehevi zevklerden uzak durma anlamını taşırken, havassın (seçkinlerin) orucu tüm organlarını denetim altında tutmaktır. Bu seçkinler içinde de gönlünü Allah'tan gayrına (masiva) ilgi göstermeyerek, kalbine de oruç tutturan bir zümre (alimler, arifler, aşıklar...) bulunmaktadır.


Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdi gözler sizin üzerinizde...