Dualarda buluşmak dileğiyle...

Hz Yusuf Dizisi Bölüm Özetleri 1-9 %40


İzlemiş olduğum Hz Yusuf(as) dizisinin bölüm özetlerini sizlerle paylaşmak istedim. Dizinin çekilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Hz Yusuf(as) dizisini buradan yüksek kaliteyle izleyebilirsiniz.

1. Sezon (1-13)
Hazreti Yusuf'un(as) Çocukluk Dönemi
2. Sezon (14-...)
Zindandan Saraya
3. Sezon (...-45)
Vuslat

1. Bölüm
İbrahim(as) oğlu İshak(as) oğlu Hz Yakubun(as) Fedan daki hayatı. Hz Yakub(as) putperest insanları Allah'a davet ediyor. Putperestler Hz Yakub'un(as) iştar tanrısına saygısızlık yaptığı için Fedan'a kuraklık geldiğini iddia ediyor. Hz Yakup(as) şehrin valisinin yeğeni (Vali dayısı oluyor) ve damadı. Bu yüzden putperestler Hz Yakub'a(as) dokunamıyorlar. Hz Yakub'un(as) iki eşi (dayısı Lavan'ın kızları olan eşleri kardeş)  ve iki cariyesi(Bilha ve Zilpa) var. Hz Yakup(as) Rahel ile evlenmek istiyor ama Fedan'daablası evlenmeden kızkardeş evlenemeyeceği için Rahel'in ablası Lea ile de evleniyor. Rahel için dayısına 7 yıl çobanlık yapmayı kabul ediyor. İştar tapınağının büyücüsü Rahel'e büyü yaparak onun ve doğacak çocuğunun ölmesini istiyor.

2. Bölüm
Rahel isimli eşinden 10 yıl aradan sonra ilk çocuğu Yusuf(as) dünyaya geliyor. Yusuf'un(as) doğarken, Rahel'in de onu doğururken putperestlerce ölmesi beklenirken o mucize bir şekilde dünyaya geliyor. O gün putperestlerin tapınağında yangın çıkıyor. Beklenmedik şekilde çok yağmur yağıyor. Fedan halkı Yusuf'un(as) bereket getirdiğine inanarak kitleler halinde Hz Yakuba tabi oluyorlar. Kenan ilinden gelen ulak Hz Yakub'un kızkardeşi Faika'dan haber getirir. Hz Yakubun(as) babası Hz İshak(as) vefat etmiştir. Kız kardeşi Faika artık Kenan ilinin sorumlusu olduğunu ve bu yüzden Kenan iline gelmesini istemektedir. Kenan iline yolculuk esnasında Kenan iline yakın bir yerde, Yusuf'un kardeşi Bünyamin doğar fakat annesi Rahel onu doğururken hayata gözlerini yumar. Yusuf(as) artık öksüzdür. Haber gönderdikleri halde Kenan ilinden gelen kız kardeşi ve ebe, ancak Rahel vefat ettikten sonra oraya ulaşabilirler.

3. Bölüm
Yusuf'un(as) halası Faika Yusuf'u(as) överek bakımını üstlenmek istediğini söylüyor. Yusuf'un(as) teyzesi Lea ise Rahel'e çocuklarına bakacağına dair söz verdiği için Faika'ya karşı çıkıyor. Kenan ilinde Hz Yakub'u görmek için herkes sokağa çıkıyor. Hz Yakup ilk olarak babasının kabrini ziyaret etmek istiyor. Hz İshak ve eşi Refeka'nın defnedildiği Mekbilayı ziyaret ediyor. Günümüzde Kudüste olan bu mekanı görmek için buraya tıklayınız 
Hz Yakubun(as) Büyük babası Hz İbrahim'den(as) kalan gömlek (Peygamberlik cübbesi) Hz Yakub'a(as) devrediliyor. Hz İshak'ın(as) vasiyetine göre bu peygamberlik gömleği Hz Yakup'tan(as) sonraki peygamberlere de ulaşacaktır.
Lea Yusuf'a(as) öksüz olduğu için ayrıcalıklı davranmaktadır, bu yüzden diğer kardeşlerinin onu kıskanmasına neden olur. Faika halası Yusuf'u(as) ister. Hz Yakup ta Yusuf'u(as) kardeşleri kıskandığı için bu durumu kabul eder ve Yusuf'u(as) halasına teslim eder. Halası Yusuf'a(as) çok daha iyi bakmaktadır. Ona Hz İshak(as) Peygamber'in kuşağını bağlar. Bu kuşak diğer kardeşlerinin onu kıskanmasına neden olur. Yusuf(as) kardeşleriyle saklambaç oynarken kaybolur.

4. Bölüm
Yusuf'un(as) fırının içine saklandığı ve orada uyuyakaldığı anlaşılır. Bu olaydan sonra Faika halasının ona iyi bakamadığını düşünerek Hz Yakub'un eşi Lea ondan Yusuf'u(as) geri alır. Faika Yusuf'un(as) birkaç gün daha yanında kalması için izin alır ve onu götürür. Ertesi gün beklenmedik şekilde Yusuf'u(as) babasına teslim eder. Faika halası Yusuf'u(as) geri almak için onu peygamberlik kuşağının hırsızıymış gibi gösterir ve onu geri almayı başarır. Kenan ili törelerine göre yakalanan hırsız mal sahibine 4 yıllığına köle olmaktadır.
Yusuf(as) gördüğü bir rüyayı anlatmak için babasının yanına gider. Şiddetli bir fırtına esnasında kardeşleri de etrafında toplanırlar. Onun toprağa soktuğu asası yemyeşil bir ağaç olup diğer kardeşlerinin asalarına gölge yapmaktadır. Kardeşleri onun bu rüyasından hoşnut olmazlar. Çünkü babalarının halefinin kendi aralarında güçlü bir olacağını ümit etmektedirler. Hz Yakub(as) daha sonra kardeşleri yanında değilken Yusuf'un(as) bu rüyasını yorumlar. Yusuf'a(as)ileride yüce bir makama nail olacağını ve kardeşlerinin ona itaat edeceğini söyler. Hz Yakup kıra çobanlık yapmaya giden diğer oğullarını ziyaret ederek onlarla ilgilenir. Yusuf'un(as) halası Faika hastalanır ve vefat eder. Vefat etmeden önce Yusuf'un(as) aslında hırsız olmadığını (peygamberlik kuşağını almadığını), masum olduğunu söyler. Mal varlığını Yusuf'a(as) miras bıraktığını söyler. Faika da babasının yanına Mekbila'ya defnedilir

5. Bölüm
Hz Yakup rüyada bir kurt sürüsünün Yusuf(as) boylarında birine saldırarak onu bir çukura ittiklerini görür. Diğer kardeşlerin soruları üzerine  (On kurdun on kardeşi temsil etmesi) Hz Yakup birkaç kurt gördüğünü ve o çocuğun Yusuf(as) olup olmadığından emin olmadığını söyler. Kırdayken şeytan Yusuf'un(as) kardeşlerinin yanına gelerek rüyasında onları gördüğünü söyler ve onlar rüyasını anlatır. Bu rüyaya göre on kardeş Yusuf'u(as) tahtırevan üzerinde taşımaktadır. Sanki hepsi köle Yusuf(as) ise onların efendisidir. Yusuf(as) tahtın üzerindedir ve kardeşleri de onun için çiftçilik ve çobanlık yapmaktadır. Adam uzaklaşırken birden gözden kaybolur. Bu rüyayı dinleyen kardeşleri çok huzursuz olur. Yusuf'un(as) kardeşleri koyunları başkasını arazisinde otlatırlar ve buna karşı çıkan genci döverler. Bunun üzerine Hz Yakup(as) kendisine şikayete gelen bu gençten özür diler ve ona zararının tazmin edileceğini söyler. Onun onlara aynı şekilde vurmasını ister.
Yusuf(as)Kuran'da bahsedilen meşhur rüyasını görür. Güneş, ay ve on bir yıldızın(babasının, annesinin ve kardeşlerinin) ona secde ettiğini görür. (bkz Yusuf suresi) Hz Yakup(as) bu rüyanın onun peygamber olacağına işaret ettiğini fakat bu rüyayı hiç kimseye anlatmamasını söyler. Cariyesi Bilha onları konuşurken gizlice dinler ve bu rüyayı herkese anlatır. Kardeşleri Yusuf'tan(as) rüyasını anlatmasın ister fakat Yusuf(as) babasına söz verdiği için anlatmak istemez. Yehuda onu dövmeye yeltenir. Yehuda kardeşlerini toplayarak Yusuf'a(as) ne yapacaklarını tartışırlar. Yehuda onu öldürmeliyiz der. Levi kardeş katlinin ve babaya itaatsizliğin cezasının cehennem azabı olacağını söyler. Yehuda daha sonra tevbe ederiz diyerek onu ikna etmeye çalışır. Levi onu öldürmek yerine babamızdan uzaklaştıralım der.

















6. Bölüm
Kardeşleri Yusufu(as) kıra götürmek için babalarından izin isterler ancak Yakub (as) Yusufun(as) küçük olması sebebiyle izin vermez. Kardeşleri babalarını ikana etmenin yolunun Yusufu(as) ikna etmekten geçeceğini anlarlar. Yusufa(as) kırda oynadıkları oyunlarda, yedikleri şeylerden, gördükleri manzaralaradan bahsederek onun aklını çelerler. Yusuf(as) da kıra gitmek isteyince Hz Yakub(as) onu kıramaz. Yusufu(as) Levi'ye emanet ederk kıra göndermeye razı olur. Hz Yakub(as) Yusufa(as) peygamberlik gömleğini giyidirerek süsler, onu kardeşleriyle kıra uğurlar. Fedandan uzaklaştıktan sonra Yusufu(as) bineğinden indirip döverler. Levi Yehuda'nın onu öldürmesine izin vermez. Onu kuyuya atmayı kararlaştırırlar. Böylece oradan geçen kervanlardan biri onu bulacak ve buradan götürecektir. Yehuda Leviyi kandırır ve onu suyu tuzlu olan bir kuyuya (susuz kalıp ölmesi için) iple indirirler. Kuyudaki su mucizevi şekilde tatlılaşır. Yusuf(as) susuz kalmaz. Ara sıra Levi ona yemek getirir.

7. Bölüm
Kardeşleri babalarının onlardan şüphelenmemesi için Fedan'a biraz daha geç dönerler. Köye gelinece ağlayarak numara yaparlar. Yakub'a(as)  kanlı gömleğini göstererek Yusuf'u(as)kurtların yediği yalanını söylerler. Hz Yakub(as) gömlek tek parça olduğu için onlardan şüphelenir. Yusuf (as) ölmediğini ima eder. Hz Yakub(as) "Yusufumu(as) parçalayan kurt ne şefkatli bir kurtmuş ki bedenini parçalamış ancak gömleğine zarar vermemiş" der. Hz Yakub(as) Fedan'ın ileri gelenleri ile kırda Yusuf'u(as) ararlar, Yusuf'un(as) atıldığı kuyuya geldiklerinde Yusuf(as) uyuduğu için onların seslenmelerini duymaz. Sonuç olarak Yusuf(as) bulunamaz ve çaresizce köye geri dönülür.

8. Bölüm
Çölde kısa süreli bir kum fırtınası çıkar, oradan geçmekte olan bir kervan yolunu şaşırarak Yusuf'un(as) atıldığı kuyuya uğrarlar. Kılavuz kuyunun tuzlu olduğunu söyler ama yine de su çekerek şanslarını denmek isterler. Su tatlı çıkar. Kırbalarını ikinci kez attıklarında su ile birlikte Yusuf(as) da kuyudan çıkar. Yusuf(as) kimliğini ifşa etmez. Çünkü kardeşlerinden uzaklaşacağına dair söz vermiştir. Yusuf'un(as) kuyudan çıkarıldığını gören  kardeşleri onu 18 dirhem gibi ucuz bir fiyata köle olarak satarlar. Onu bağlamalarını ve geri dönmemesi için uzak bir ülkeye götürmelerini şart koşarlar. Kervandakiler kırbalarını suyla doldurup yola çıkarlar. Kervandayken bir ara kaybolan Yusuf(as) vefat eden annesi Rahel'in kabrini kervandan gizlice ayrılarak ziyaret eder.

9. Bölüm
Yakub(as) Allah'a yalvarmakta, sabır istemekte, kardeşlerinin günahlarını itiraf edip tevbe etmelerini istemektedir. Yusuf'un(as) emanet edildiği kişi ona olup biteni anlamadan tokat atar. Tokat atınca eli tutulur. Yusuf(as) durumu izah eder. Kendisine vuran adamın kolunu ovarak iyileştirir. Bu adam kendi Tanrılarına olan güveni azalır. Yusuf(as) kervanda vadesi gelmiş bir ihtiyarı iyileştirerek ayağa kaldırır. Kervandaki biri kendi tanrılarını aciz olduğunu ifade eder ve Hz Yusuf'un(as) Rabbine inandığını söyler.


Sırasıyla Yakup'un eşleri ve oğulları (K = Kız çocuğu)
LeaReuben (1)Şimon (2)Levi (3)Yehuda (4)İssakar (9)Zebulun (10)Dina (K)
RahelYusuf (11)Benyamin (12)
Bila (Rahel'in hizmetçisi)Dan (5)Naftali (6)
Zilpa (Lea'nın hizmetçisi)Gad (7)Aşer (8)


Hz Yusuf dizisinin künyesi:
Türkçe İsmi                  :  Hazreti Yusuf(as)
Orijinal Adı                   :  Joseph the Prophet (Yusuf Peygamber)
Yönetmen                     : Ferecullah Silahşör
Oyuncular                     : Mustafa Zamani, Mahmud PakniyetCafer Dehgan, Cihanbahş Sultani, Ketayun Riyahi, Leyla Bolukat

Hz Yusuf'u(as) Türkçe seslendiren: İlhami Erdoğan
Görüntü Yönetmeni      : Resul Ahadi
Ses                                : Ahmed Amiri
Yapım Yılı                     : 2008
Yapım                           : CIMA Film Center

Süre                              : 45 x 55 dakika

Hz Yusuf(as) zindanda kaldığı süre içerisinde ibadetlerini vaktinde yapabilmek için "zaman ölçen" bir alet yaptığı rivayet edilmektedir. 

Mısırlı bir doktor "Yusuf suresi"nden esinlenerek katarakt tedavisinde kullanılan Kur'an ilacını bulmuştur.
“Bir gün sabahleyin Yusuf Sûresi’ni okuyordum. Aklım 84. ve onu takip eden ayetlere takıldı. Ayette, oğlu Hz. Yusuf’un(as) başına gelenlerden dolayı şiddetli hüzün ve kederle ağlayan Hz. Yakub’un(as) gözlerine akların indiği ve daha sonra, Hz Yusuf'un(as) babası Yakub’a(as) gönderdiği gömleği, babasının gözlerine sürmesiyle gözlerinin iyileştiği ve eskisi gibi görmeye basladığı ifade ediliyordu. Burada düşünmeye başladım. Hz Yusuf’un(as) gömleğinde ne olabilirdi? Sonunda gömlekte terden başka bir şeyin bulunmadığı kanaatine vardım. Düşüncemi ter ve terkibi üzerinde yoğunlastırmaya başladım. Laboratuvar çalışmalarına başladım. Sonunda %99 luk bir başarı elde ettim ve buna 'Kur’an mucizesi’ dedim”
zekirdek.com/forum/301324-kur-an-ilaci-bulundu.html
medicapharm.com/medicine-of-quran.html

Ecmain Blog tarafından özetlenmiştir. Alıntı yaparken lütfen kaynak gösteriniz.

Bölüm özetlerinin devamı daha sonra eklenecektir. Diziyle ilgili yorumlarınızı bekliyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder

Lütfen yalnızca konu ile ilgili yorumlar yazınız. Yazının konusu dışında iletmek veya sormak istedikleriniz varsa iletişim formunu kullanın.
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır. İsimsiz yorumlar artık yayınlanmayacaktır.